TORTA OLIMPICA

Jocurile Olimpice antice erau la inceput o parte a unui festival religios in onoarea lui Zeus, tatăl tuturor zeilor si zeiţelor grecesti. Jocurile Olimpice antice au inceput in anul 776 i.d.Ch., când Koroibos, un bucătar dintr-o localitate vecină cu oraşul Elis, a invins in turul de stadion, o alergare pe lungimea de 600 picioare. În timpul jocurilor olimpice încetau orice conflicte politice şi militare dintre cetăţile greceşti, instituindu-se aşa-zisa „pace olimpică”. Prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfăşurat la Atena în perioada 6-15 aprilie 1896. Apoi a venit secolul XX care n-a mai tinut cont de intreruperea razboaielor si s-a intrerupt olimpiada in 1916 din cauza primului razboi mondial apoi in 1940 si 1944 din cauza celui de-al doilea razboi mondial. In urmatori ani bisecti s-a tinut pana in prezent olimpiada, dar au fost si momente de boicot din cauze politice.

Anul acesta jocurile olimpice urmeaza sa se tina in China. Guvernul comunist chinez ca majoritatea guvernelor comuniste trecute si prezente vrea sa obtina un capital propagandistic pe masura. Ceea ce este grav si a aratat inca o data fata unui regim de dictatura o reprezinta atrocitatile autoritatilor chineze de luna trecuta din capitala Tibetului, Lhasa. Acolo au murit zeci de oameni, peste 200 dupa unele surse.

In aceasta situatia demonstratiile de la Londra sau de la Paris „impotriva” tortei olimpice sunt sau nu cat se poate de normale?

Dupa parerea mea este inca o dovada ca in tari cu democratie consolidata, opinia publica raspunde prompt nedreptatilor sociale, intolerantei si in cele din urma crimei, pentru ca numai asa se poate numi macelul pe care l-au facut autoritatile chineze.

Tare mult as vrea sa vad manifestatii de genul acesta si in Romania. Manifestatii de solidaritate cu acei semeni ai nostri care traiesc inca sub regimuri opresive, criminale ar fi o dovada de consolidare a democratiei si in tara noastra!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: