Pozitia fata de SUA

A trecut ziua nationala a SUA si n-am postat nimic, am preferat sa fac un raid printre blogurile romanesti. Am gasit trei feluri de abordari: unele net antiamericane, antiglobalizare, ce apartineau unor persoane apropiate de PSD sau fundamentalist-ortodoxe, altele critice fata de administratia Bush, iar altele „prietenoase”, admirative fata de marea putere. Categoric spiritul american le tolereaza pe toate, de fapt aceste opinii se regasesc si in interiorul SUA. Romania trebuie sa-si vada INTERESUL sau. Apropos de interes, una din marile „vini” aduse americanilor era ca-si „vad interesul”. Ca si cum exista vreo tara pe lumea asta care „sa nu-si vada interesul” care sa intreprinda ceva impotriva intereselor ei. E aberant! Desigur exista o mare diferenta intre a-si rezolva interesul fiecare parte, ca intr-o afacere (castiga fiecare ceva) si alta este atunci cand interesele unei tari contravin intereselor alteia, pe care o forteaza sa „joace” asa cum i se canta! Acest lucru s-a petrecut in secolul XX cu Romania in raporturile cu URSS, spre exemplu! De aceea cred ca aceste interese (americane si romanesti) trebuiesc privite nuantat si pe termen lung.

 In ceea ce priveste politica administratiei Bush (o alta problema dezbatuta pro si contra), cred ca trebuie sa ne raportam in ce mod Romania fost implicata si cu ce castiguri-pierderi. Prezenta trupelor romanesti in teatrele de lupta din Irak, Afganistan sau Kosovo, in general vorbind, nu a fost un lucru negativ. In fond potentialul unei armate se testeaza cel mai bine in conditii reale de lupta. Pe de alta parte soldatii trimisi acolo sunt profesionisti, oameni care au imbratisat cariera militara, care stiau la ce riscuri se expun si in plus au aplicat benevol. Strategiile politice intr-adevar pot fi analizate, criticate etc. De asemenea toata compasiunea pentru pierderile de vieti omenesti!

Globalizarea-antiglobalizarea sunt alte teme des dezbatute. Uniunea Europeana este un model de globalizare la nivelul continentului nostru. Procesul se pare ca este de durata din cauza multor factori ce tin de identitate nationala, nivel de dezvoltare economica etc., probleme care desi sunt luate in calcul de executivul european, exista piedici foarte mari inca (vezi refuzul recent al populatiei Irlandei de a ratifica prin referendum Tratatul de la Lisabona). Cu toate acestea UE va merge mai departe si mult dorita UNIUNE se va desavarsi in cateva decenii. Aceasi globalizare o doresc si SUA, la nivel general. Acest lucru este extrem de greu de realizat (nu imposibil), dar intr-un timp considerabil mai lung. A te opune invocand tot felul de „teme”, nu faci decat sa prelungesti proiectul inutil si fara castiguri pentru cei implicati.

Ratiunea trebuie sa invinga!

Reclame

2 răspunsuri

 1. ROMANIA DE 5 STELE

  Pentru ca m-am saturat sa aud ca bulgarii au carnatii mai lungi si castravetii mai vanjosi decat ai romanilor, pentru ca m-am saturat sa aud ca palmierii din Thailanda sunt mai mijto decat ai nostri din Mamaia, pentru ca m-am saturat sa aud ca hamburgerii cu ceapa sunt mai buni decat parjoalele cu usturoi, pentru ca nu vreau sa cred ca ospatarii romani sunt mai nesimtiti decat cei italieni, m-am gandit sa lansez campania ROMANIA DE 5 STELE.

  Nu este un concurs, ci doar o cursa cu noi insine. Provoc autorii de bloguri cat si cititorii acestora sa descrie intr-unul sau mai multe articole unde s-au simtit ei cel mai bine in vacantele si excursiile sau calatoriile de afaceri din Romania (ar fi OK si poze), descriind cu exactitate cum a fost la restaurantul sau hotelul care i-a impresionat.
  Dar, puteti scrie si despre vacantele ratate din cauza marlaniilor din turismul romanesc. Pentru ca ne-au coplesit ! Sau sunt doar legende ?!?

  Nu trebuie sa fie o opera literara, ci doar un text coerent care sa te lamureasca daca a fost bine/rau acolo unde autorul spune ca a fost. Nu conteaza care este obiectul descrierii tale – poate fi o terasa modesta cu un fel de mancare nemaipomenit , un fast-food curat, o pensiune ospitaliera sau un hotel de naishpe stele cu servicii catastrofale.

  Primele 50 (cincizeci) astfel de articole vor fi daruite de catre mine cu cate o caseta ce va contine 2 sticle cu vin vechi Gold Collection de la podgoria mea preferata de la Pietroasele (valoarea casetei este 20 euro). Pentru a participa la campania ROMANIA DE 5 STELE trebuie doar sa postati articolul pe unu din blogurile romanesti, sa specificati cine este initiatorul campaniei si sa imi trimiteti un link unde pot citi textul vostru pe care il voi prelua si il voi posta si pe blogul meu cu mentionarea autorului.

  VACANTA PLACUTA IN ROMANIA DE 5 STELE !

  PS – imi cer scuze, nu ma pricep cum se da leapsa si de aceea va rog sa faceti voi asta pentru ca sunteti mai priceputi in ale blogarelii, eu sunt mai priceput in ale vinurilor vechi de Pietroasele 😉
  – si mai promit ca voi pune la cale si un uikend beton cu prietenii mei blogerii intr-un loc ospitalier tare !!! (ma gandeam ca in toamna cand s-o face mustul si pastrama …)

 2. Voi incerca ceva in luna august, cu toate ca in mare parte voi face concediu in afara!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: