Vox clamantis in deserto

Lipsa de toleranta in societatea romaneasca este ingrijoratoare. Pornind de la atitudinea antitiganeasca a omului obisnuit (atitudine de inteles pana la un anumit punct, din cauza lipsei de preocupare a autoritatilor statului in aceasta privinta-dar asta e un alt subiect), continuand cu intoleranta fata de homosexuali si culminand cu intoleranta religioasa ce porneste chiar de la prelatii ortodocsi, face ca „atmosfera” din Romania sa fie departe de ceea ce ar trebui sa existe intr-un stat european civilizat. Este de neinteles cum un slujitor al bisericii ortodoxe ataca cu inversunare ideia de ecumenism, bunaintelegere intre persoane care impartasesc idei religioase diferite, cum se grabeste sa puna etichete: eretic, mason, evreu, ateu etc. Presupunand ca as face parte dintr-o categorie mai sus amintita, in conceptia acestor oameni ce ar trebui sa mi se intample? Daca as fi tigan sa merg la puscarie nejudecat, daca sunt homosexual asijderea, bai mai mult blamat si batut cu pietre, iar daca sunt de alta confesiune sau mai rau de alta religie trebuie sa tac, sa am drepturi cat mai limitate in privinta manifestarii spiritualitatii mele. Ne-am intoarce cu succes in epoca ceausista sau mai bine in evul mediu. Internetul a devenit o „agora mondiala” sau un „Hyde Park universal” in care oricine poate sa-si exprime gandurile, conceptiile, ideile etc. Este un lucru extraordinar si de neimaginat cu 20-30 de ani in urma, dar speranta mea este ca nu va ramane un „vox clamantis in deserto” si ca oamenii care se intalnesc aici (pe bloguri mai ales) vor gasi din ce in ce mai multe lucruri care-i unesc, subiecte interesante, inedite si nu un mod de a te razboii in mod absurd cu cei care nu impartasesc aceleasi idei cu tine.

Reclame

5 răspunsuri

 1. Esti un mare imbecil si un idiot. N-ai inteles nimic din ceea ce te inconjoara, dar ma rog la bunul Dumnezeu sa-ti lumineze mintea si sa te indrepte pe calea cea dreapta.

 2. @chienrich,

  imi place tonul tau.insa nu stiu daca esti cu adevarat dispus sa patrunzi niste lucruri.pt ca genul de dialog ”corect dpdv politic” nu va aduce niciodata pace,in adevaratul sens al cuvantului.

  pt ca idealul lui ”corect dpdv politic” sa se implineasca trebuie ca fiecare ”mesean” sa renunte la ceva care deranjeaza pe „meseanul” de alaturi.ori de cel mai multe ori, astfel de renuntari duc la erodarea, la ”sleirea” identitatii respectivului ”mesean”.de pilda, pt ca noi si credinciosii coranului sa stam pasnic la aceeasi masa, ei ar trebui sa renunte la ”demonizarea” si ”spurcarea” celor ce cred in SF.Treime, precum si refuzul de a-l considera pe Hristos ca Dumnezeu.noi, pe de alta parte, ar trebui sa negam divinitatea lui Hristos.oricare din cele doua ”renuntari” duce inevitabil la o pierdere de ”identitate” spirituala.

  vezi tu, atata vreme cat Hristos e Dumnezeu, si el insusi afirma ”cine nu e cu mine e impotriva mea”, aici adunandu-se laolalta si invataturile de factura morala (care combat ad literam manifestarile sexuale contra firii.aviz xomosexualilor), nu poate exista un dialog ”corect dpdv politic” cu partea dintre ”meseni” care sustin contrariul.altfel ar trebui sa demonetizam si sa ”dez-identificam” crestinismul.

  a, daca esti dispus sa renunti la ideea de religie si sa mergi pe democratie , dialog,etc, foarte bine.tot respectul.numai ca vei descoperi foarte devreme ca majoritatea conflictelor dintre civilizatii au la baza unul sau mai multe concepte religioase.. asa ca aici se cam termina democratia si umanismul…

  daca privim in profunzime, adevaratele atitudini din care ies conflictele in materie de subiect religios, tin mai degraba de o atitudine de provocare si chemare la tribuna din partea oricui vrei tu, numeste-l, iudaic, catolic, musulman, budhist,etc.,adresata Ortodoxiei.prozelitismul nu e specific ortodox.altii se ocupa cu el.si propun si dialoguri, si ecumenism, si impartasiri, s.a.m. d.

  asa ca nu stiu daca poti fi numit intolerant cand tu stai la tine in biserica si vine bunaoara Papa si se apuca sa modifice textele Sf.Scripturi care deranjeaza pe evrei.pt ca la tine acasa, la tine in biserica, te priveste ce spui.ortodoxul nu se rasteste la evreu.nici nu-i cere sa scoata din scrierile lor cu privire la Hristos, cuvintele jicnitoare.

  nu vreau sa fap apologie.am cautat doar un exemplu concret si f.actual.
  corectitudinea politica nu va putea sub nicio forma sa faca pace intre doua societati cu valori diferite,sa zicem, decat daca una va ceda celeilalte, sau ambele vor ceda reciproc, riscand sa-si piarde identitatea.

 3. dincolo de teorii, Crestinismului si in mod special Ortodoxiei, i se cere sa renunte, voalat sau nu, la cuvantul lui Hristos:”eu sunt calea,adevarul si viata”.”cine nu e cu mine, e impotriva mea”.si sa renunte si la dumnezeirea lui Hristos.numai in aceste conditii, celelalte doctrine religioase, de oricare tip, din oricare civilizatie, mai au o legitimitate.pt ca daca Dumnezeu e crestin, atunci restul,cum nu pot fi mai multi dumnezei, ce sunt?

  fireste, poti sa faci o constructie sincretica din toate ”spiritualitatile”,dar asta numai in cazul in care vaduvesti fiecare ”spiritualitate” in parte, de miezul ei.
  care ”traditie spirituala” va accepta asa ceva?

  in rest, sunt de acord cu tine in ce priveste intoleranta fata de tzigani.

 4. @adriana. Ceea ce sugerezi tu este ca mereu lumea va trebui sa fie in razboi pentru ca altfel isi va pierde identitatea spirituala. Cred ca gresesti profund. Intr-o lume civilizata se poate merge pe doua planuri: unul numit credinta (spiritualitate) a fiecaruia, de care statul sau semenul de langa tine nu trebuie sa se atinga, iar al doilea plan trebuie sa fie cel al democratiei, al drepturilor egale pentru fiecare, al intelegerii, al corectitudinii politice (daca vrei s-o numim asa). In felul asta cred ca am castiga fiecare. Cea mai mare greseala apare atunci cand noi incepem sa confundam sau sa intersectam cele doua planuri, sa impunem celuilalt credinta noastra, sa consideram ca: EU si numai EU detin adevarul absolut. Citatele din Biblie, Coran sau clasicii marxisti (daca vrei) n-au nicio valoare pentru cei care nu apartin aceleiasi credinte. In concluzie, eu nu renunt la ideea de religie, dar NU o voi opune NICIODATA democratiei. Democratia trebuie sa fie „religia” intregii planete, iar religia spiritualitatea fiecarui colt al ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: