Constitutia si numirea guvernului

constitutia-romaniei

Suntem in plina campanie electorala parlamentara. Deoarece alegerile parlamentare s-au decalat de cele prezidentiale, s-a simtit nevoia unei „locomotive” a fiecarui partid care are sanse sa acceada in Parlament. De aceea au fost numite trei personaje: Stolojan (PD-L), Geoana (PSD + PC) si Tariceanu (PNL) care sa indeplineasca acest rol. Tema cea mai preferata a emisiunilor electorale televizate este cine va fi prim-ministru, in ce conditii va fi ales etc. Partidele „suparate” pe presedintele Basescu striga hotii inainte de a fi „furati”. Ei sustin sus si tare ca presedintele nu va desemna pe niciunul din candidatii lor, chiar daca unul din cele doua partide „antibasesciene” vor avea majoritatea. Problema este FALSA. Constitutia, oricat este ea de ambigua sau incompleta la alte articole, in cazul asta spune clar:

„Articolul 85 – Numirea Guvernului

(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.”

Conform acestei constitutii presedintele republicii poate desemna  absolut pe ORICINE pentru functia de prim-ministru. Este o mare lipsa a testului care nu adauga: „desemneaza un candidat ca urmare a unor propuneri inaintate de partidul invingator in alegeri”, dar „sed lex”. Constitutia n-a facut-o Basescu ci oamenii din FSN, actualul PSD. Acum toate aceste „erori” se rasfrang exact asupra lor si asupra PNL-ului, datorita conjuncturii. 

Ca urmare, mai intai schimbati constitutia, dragi parlamentari (mai ales ca aveti multe articole la care trebuie sa umblati) si apoi vorbiti despre ceea ce va face sau nu presedintele!

Reclame

Un răspuns

  1. destul de interesante si captivante articolele tale. imi place stilul. tine`o tot asa! bafta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: